onsdag 23 mars 2011

Reborn

I går trodde jag verkligen att min sista dag på jorden var kommen. Med feber, ont i kroppen, stel i nacken, hosta (hade t.o.m. hostat blod vid ett tillfälle) och ont i pannan, viket tydligen är ett tecken på att bihålorna geggar igen... klarade jag inte av något. Ja, orkade helt enkelt inte, visste inte vart jag skulle ta vägen. Ringde hälsocentralen på f.m. och fick svaret "vi ringer upp dig omkring klockan fem i halv två i eftermiddag". Åhhhhhhhh jisses vad det kändes jobbigt då, försökte glo på lite True Blood, Solsidan men inget funkade... Googlade lite för att se vad jag kunde ha för fel, för något hemsk sjukdom hade jag fått det var jag helt säker på. Det jag hittade var tbc och det stämde väldigt väl in med de symptom som jag har haft under vintern, men jag hade väl inte pallat att åka Vasaloppet i 12 timmar om jag hade haft tbc, Carina skärp dig!!!!
Hittade även diverse husmorsknep som skulle vara bra, honungsvatten - hur gott låter det :P, ligga med huvudet högt när man sover för att inte täppa igen m.m.


Så äntligen var klockan halv två och telefonen ringde och jag tänkte nu jäklars får jag komma och få någon dundermedicin och sen blir jag så bra så jag springer fram på Fredag, men ack så jag bedrog mig. Vanlig förkylning är det visst det går många aggressiva sådana just nu så det är bara att gilla läget. Fick tips på honungsvatten, lägga huvudet högt, febernedsättande medel, inte jobba utan ta det lugnt och låta kroppen vila. Vid min förfrågan om hostmedicin fick jag svaret "vill du slänga ut pengar på det så, men honungsvatten har samma verkan, sen kan man, om man vill försöka lindra symptomen, prova naturläkemedel som Kan Jang, enchinagard". Ja det var dom råden jag fick så med andra ord ingen dundermedicin!


Vilken tur att jag hade Mollipect kvar på recept sen tidigare sjukdom, så jag klämde i mig några ipren satte mig i bilen och åkte ner till apoteket och hämtade detta + nezeril. Passade också på att köpa lite färdiga matlådor och någon påse godis.... 


Hem, värmde mat, slängde mig i soffan och började återigen titta på solsidan och funderade över vad sköterskan hade sagt och vad jag hade läst på nätet.
Efter ett tag kom jag fram till att vad f*n kan ju inte vara någon skada att prova, så en mugg honungsvatten fick det bli, tog för säkerhetsskull även enchinagard till natten + ipren och såg till att ha 2 kuddar under huvudet, allt enligt husmorskuren. Har väl aldrig haft sån hosta som jag hade den här natten :( Tur jag hade flaska med vatten bredvid sängen för att dämpa hostan med och tur för Mats att han valde att sova på annan plats i huset, för annars hade han absolut inte kunnat sova....


Onsdag morgon
Vaknade vid 9. Vad är detta??? Jo, febern borta, eller åtminstone lägre, hosta - ja men betydligt lindrigare. Ont i pannan - nej! Ont i nacken - nej!
Från att i går ha räknat bort mig själv har jag, precis som Jesus, återuppstått och jag måste bara säga


Det känns underbart!

Men träna får jag nog avvakta med för jag är fortfarande förkyld men det kommer en dag då jag kan det med. Bara att gilla läget :)


söndag 20 mars 2011

Snorig...

Efter en härlig morgonsim i Fredags tyckte kroppen att det var dags att ta det lite lugnt ett tag och för säkerhets skulle lade den till med en rejäl förkylning. Eftersom jag har "bråkat" en del med kroppen inför Vasaloppet och proppat i mig både Kan Jang, Enchinagard, och koncentrerad C-vitamin, tyckte jag att den här gången får det bryta ut så kanske jag klarar mig hela våren från förkylning. Hoppas, hoppas....


Drar ner lite på träningsmängden nästa vecka för att sen öka då kroppen börjar svara igen!


Ha en trevlig träningsvecka alla ni friska och krya människor!

torsdag 17 mars 2011

Planering

Den här veckan har det varit lite för mycket träning för att det ska vara bra för kroppen och då är det framför allt benen som fått jobba lite för mycket. 
Träning som löpning, combat, stepup, FM och spinning fördelat på 3 dagar, var nog inte det bästa upplägget.
Och dessutom efter lite bannor från en träningskompis inser jag att jag måste planera min träning lite bättre för att kroppen ska orka och dessutom hålla. 


Kommande inplanerade tävlingar är:
Göteborgsvarvet i Maj & Vätternrundan i Juni.


Alltså, det jag ska fokusera på är löpning och framför allt cykling eftersom det är sista delmålet i klassikern och klarar jag den kan jag sålla mig till den stolta skaran som gjort "en svensk klassiker", vilket har varit min dröm i många år och jag har väl aldrig varit så nära som nu.


Träning som core, simning, combat & StepUp får enbart tjänstgöra som bonusträningar ett tag framöver.


Med andra ord framöver blir det löpning 3 ggr/vecka, spinning 2-3 ggr/vecka sen övrig träning i den mån det fungerar. 


Nu är det bestämt och det får banne mig ta och bli så...

fredag 11 mars 2011

Piggelin!

Vaknar av att sambon ligger och knuffar på mig, då blir jag varse att klockan ringer. Ja just ja hade ju lovat att hänga med och simma idag men helst av allt hade jag bara velat dra täcket över mig och fortsätta sova. 
Men det blir i varje fall en lugn simtur med enbart teknikträning i dag fick t.o.m. in två längder crawl i stora bassängen, har jag aldrig lyckats med förut. Men det vill till att öva, öva, öva för att få bort hyperventileringen på crawl-simmet. 
I går var det tänkt att ta det relativt lugnt men det blev två extra pass först ett combat på 20 minuter och till kvällen ett combat-pass på 50 minuter. Känner mig trots det fortfarande ganska pigg i kroppen.


Nu är det dags att börja planera för nästa mål: Göteborgsvarvet (helst på 2 timmar) och Vätternrundan, vilket är den sista delen i klassikern för min del. Hoppas, hoppas att det går vägen och att vi får bra väder.
Måste försöka lägga in kombination med cykling och löpning för att få till en jämn spridning på dessa. Men det ska ju även passas in med mina andra pass på hallen som StepUp, combat och core. I värsta fall får jag nog hoppa något resten av terminen så att jag kan ägna mig åt min egen träning ett tag till.


Nu blir det jobb ett tag för att sedan dra iväg på genrep BC för i morgon gäller det, då är det release!!! Det blir kul det och innan är det äntligen dags för ett core-pass på lördag f.m. det var länge sen.


Tjillevippen vet jag!

tisdag 8 mars 2011

Vasaloppet Söndagen den 6 Mars 2011

2.45 klockan ringer, dags att klä sig och dra iväg till bussen för att fortsätta sova i ca 2 timmar upp till Sälen.
6.15, framme vid starten, inte tusan har man sovit något i bussen i varje fall.
I väg till startfållan med skidorna fick en skaplig plats typ i 5:e ledet. Lämnade skidorna och drog iväg till en av bussarna för att värma sig lite och käka frukost. 
Tiden går fort, bara att börja göra sig i ordning för att gå ner och ställa sig på skidorna men innan dess en tur på bajamajan, här får man verkligen inte vara kräsen eller mörkrädd heller för den delen.Starten, Berga till Smågan - 10.5 km
Klockan rinner iväg och plötsligt är det dags för oss att börja skida iväg sakta men säkert bär det av framåt mot den första backen, flaskhalsen, där kan vi börja prata korvstoppning. Packade som sillar står vi och hänger över stavarna i uppförsbacken för att inte åka/ramla bakåt utan för att sakta, sakta, sakta ta oss upp för backen och det går verkligen i snigelfart. Skidor och stavar ligger verkligen i farozonen här. Bakom mig fick jag en Tyska som stod och hängde över mig och när det då var dags för mig att ta ett kliv framåt stod hon dessutom på min stav så det blev tvärstopp. När det så var dags att ta ytterligare kliv framåt med andra foten stod hon på den staven också... När hon så gjort det typ 20 ggr lackade fröken ur och ett illvrål gurglade upp ur strupen. När det ändå fortsatte (från samma människa) skrek jag "kliv av mina stavar" för att fortsätta med illvrål efter illvrål. Så plötsligt såg jag en lucka och då fick jag vassa armbågar tog mig i snabb takt framåt för att bli av med min s.k. ryggsäck, men.... hon hade visst lika vassa armbågar hon men nu hade hon börjat tagga ner lite. 
Väl uppe på toppen började det lätta lite med folk men alltså, det tog oss 1 timme att åka 3 fjuttiga kilometrar. Varmt hade det hunnit bli också så det blev till att dra av sig rånarluvan, det fick bära eller brista.
Tid: 9:54:58
Reptid: 10:30
Totaltid: 1:54:58
Totalsträcka: 10.5 km
79.5 km kvar!

Smågan till Mångsbodarna - 13.2 km på
Efter en kort paus med sportdryck och blåbärssoppa ger vi oss av mot nästa vätskekontroll, på vägen stannar vi till på Gästrikeservice och får lite energi. Den här sträckan går lite fortare och med en medelhastighet på 8.88 km/h närmade vi oss Mångsbodarna.
Tid: 11:24:35
Reptid: 12:15
Total körtid: 3:24:35
Totalsträcka: 23.7 km
66.3 km kvar!

Mångsbodarna till Risberg - 10.8 km
Efter ytterligare en kort paus med blåbärssoppa, sportdryck och bulle ger vi oss av mot Risberg. Passade också på att ta ett par inhalationer av Bricanyl för att underlätta andningen och det hjälpte verkligen! Men nu började andra skavanker såsom skavsår på fötterna (har jag aldrig haft förut) och ont i rumpan komma. Känner energin falla och vi börjar diskutera brytning ja eller nej. Men kom överens om att om vi bryter så blir det i vart fall inte i Evertsberg! Mina tankar: "Om jag bryter så blir jag tvungen att springa Lidingöloppet en gång till". Förutsatt att jag fortfarande vill ta klassikern förstås. Min hjärna måste tillfälligt ha slutat fungera för jag lovade Maarit att om vi klarade Vasaloppet så lovar jag att springa Lidingö med henne. Hur i helskotta gick nu detta till, jag som aldrig skulle springa detta lopp en gång till :o
Efter en del slit och paus vid Gästrikeservice där Maarit passade på att valla skidorna var vi så framme i Risberg.
Tid: 12:47:18
Reptid: 13:30
Total körtid: 4:47:18
Totalsträcka: 34.5 km
55.5 km kvar! 

Risberg till Evertsberg - 12.6 km
Efter att ha kostat på oss en lite längre paus med toabesök bar det iväg mot Evertsberg med orden "nu är det ju typ "bara" ett Bessemerlopp kvar att ta sig igenom och det klarade vi ju hur bra som helst". Slitigt var det men som dom sanna instruktörerna vi är peppade vi på de övriga deltagare som såg väldigt molokna och trötta ut. Vi kom ikapp några tjejer och helst en av tjejerna var totalt slut och som tänkte ge upp i Evertsberg men vi peppade henne att fortsätta eftersom det här är den tuffaste sträckan och dom flesta bryter i Evertsberg. Fyll på energi och hämta nya krafter i Evertsberg för sen är det bara nedåt resten av sträckan mot Mora, meddelade vi. 
Tid: 14:30:29
Reptid: 15:00
Total körtid: 6:30:29
Totalsträcka: 47.1 km
42.9 km kvar!

Evertsberg till Oxberg - 14.6 km
Ut från Evertsberg blev det fotografering men oss hann dom inte fota för vi kom för fort... Alltså det där stämmer inte riktigt för mig vi ligger bland dom sista men vi åker för fort för att hinna fotograferas... hmmmm undrar hur dom hann fota dom före då????
Den här sträckan gick relativ fort igen men vi började också känna pressen av repet och att vi inte hade för mycket tid att spilla på kontroller m.m. Efter att ha haft en rejäl energidipp fick vi tillbaka en del energi och orkade åka och småprata lite på vägen, vilket gjorde att jag fick en klapp på axeln av en karl som sa "orkar ni åka och prata så där obehindrat då klarar ni det här utan problem". 
Det blev också ett extra toabesök i snön (ja inte av mig då) och Gästrikeservice var som vanligt ute och langade energi. Och tänk vad härligt det är att få cola efter en hel dag med sliskig sportdryck och blåbärssoppa. 
Vi passade även på att ta en extra paus vid 38 km kvar och då började tröttheten göra sig påmind för nu kom första vurpan.
 


Med ett leende på läpparna åkte vi vidare till nästa vätskekontroll.
Tid: 16:12:04
Reptid: 16:30
Total körtid: 8:12:04
Totalsträcka: 61.7 km
28.3 km kvar!

Oxberg till Hökberg - 9.2 km
Efter 8 timmars skidåkning och 61.7 km i benen börjar man bli enormt sliten både här och där. Hjärnan känns som en seg, seg kola men vi höll humöret uppe och fortsatte vår skidresa mot Mora. Det fanns nog en del som blev lite störda på att vi lät så pigga och alerta då vi kom babblandes i spåret. Vi kom upp bakom två "killar" och åkte där ett tag innan jag gick ut för att köra om, vill helst inte byta spår och köra om för det tar extra energi. Men väl uppe jämsides med dom tänkte jag peppa på dom lite och sa: "Kom igen nu grabbar, dags att öka lite". Tror inte dom tog det som peppning precis... 
Men vi kom i varje fall till Hökberg för att få lite buljong.
Tid: 17:21:33
Reptid: 17:40
Total körtid: 9:21:33
Totalsträcka: 70.9 km
19.1 km kvar!

Hökberg till Eldris - 10.2 km
Sträckan till Eldris gick också relativt bra med en medelhastighet på 8.28 km/h tog vi oss via diverse kontroller efter vägen och även här Gästrikeservice som bjöd på köttbullar (hur gott som helst). På sträckan blev vi stum av beundran då vi blev omkörda av två tjejer i väldigt hög fart men dom hade inte åkt lika långt som oss sa dom!
Nästan framme vid Eldris kom skylten med 9 km kvar och jag trodde jag skulle börja gråta av glädje för jag trodde aldrig att jag skulle få se ensiffrigt på skyltarna. Nu var det bara ett vanligt träningspass kvar. Det började även skymma och det var svårt att se spåren men vi skulle få pannlampa i Eldris för vi var väl bland dom 100 sista, trodde vi ja!
Tid: 18:35:34
Reptid: 19:00
Total körtid: 10:35:34
Totalsträcka: 81.1 km
8.9 km kvar!

Eldris till Mora - 8.9 km
Framme i Eldris och nu med bara 8.9 km kvar kunde man börja känna målvittring så efter ytterligare toabesök var det dags att dra sig iväg de sista kilometrarna mot mål. Precis innan jag stack iväg blev jag så glad för där kom ju tjejen som hade tänkt bryta i Evertsberg och hon såg betydligt piggare ut igen och glad för hon visste ju hon också att hon skulle klara loppet. 
Eftersom vi inte fick någon pannlampa, återigen hade vi åkt för fort ;), var det tur att det var elljusspår resten av vägen. Vi stannade till en gång halvvägs innan vi målmedvetet drog oss närmare Mora och för varje gång vi passerade en skylt så skrek vi av lycka för att avsluta loppet genom att åka över mållinjen med glädjevrålet JAAAAAAAAAAAAA. 
Den glädjen går inte att beskriva; så enormt lycklig och stolt över att ha gjort en sån grym prestation som att åka 9 mil på skidor och tänk att jag gjorde det utan att ramla. 
Tid: 19:48:24
Total körtid: 11:48:24
Totalsträcka: 90 kmBra väder med solsken och få kallgrader gjorde så att jag slapp frysa och dagen genomfördes utan alltför mycket problem. Gästrikeservice, gjorde ett kanonjobb med att langa energi och godis ute i spåret. Det var så kul med alla härliga människor som vi träffade på vår långa skidresa, både deltagare och kontrollanter. Det var speciellt skoj att bli igenkänd av kontrollanterna från Bessemerloppet med orden "är ni här också" :) För att sedan få lite skjuts uppför backen mot kontrollen.
Och alla skoteråkare efter spåret med sina härliga hejarop och ju närmare Mora man kom desto fler människor var det ute och hejade på oss. Så härligt!  

Tack till Kämpe för all hjälp med vallning, hade bästa glidet någonsin, kom görlångt på varje stakning och i nedförsbackarna kunde jag verkligen passa på att vila drog om dom flesta i nedförsbackarna, var verkligen skillnad på glid. Fästet var det heller absolut inget fel på bara att jag inte orkar trampa ner skidorna när jag börjar bli trött så det är bara mitt fel.
Tack till alla er som kommit med goda råd inför loppet, som Stefan och Thomas och ursäkta allt mitt tjatande :o
Stort tack även till alla er som hejade på via SMS, FB, mail m.m. ni är guld värda!

Nu är det vila som gäller några dagar för att låta kroppen läka och få tillbaka energi och om någon vecka ska man väl kunna vara fit for fight igen och börja se fram emot nästa äventyr.

måndag 7 mars 2011

En svensk klassiker del 3 av 4 - check!

Det jag mest var nervös för inom "en svensk klassiker" nämligen Vasaloppet är nu avklarat. Enormt trött men så lycklig ligger jag på soffan och ömsom sover och ömsom småtittar på såpor på tv. 
Sammanfattning av gårdagen kommer när huvudet börjar klarna lite mer... 


Tack snälla för alla sms både under och efter loppet det värmer när man är ute och sliter och humöret börja dala!


En massa kramisar!


Tjillevippen vet jag!

lördag 5 mars 2011

Mora nästa!Den här gången har jag verkligen överträffat mig själv! Packningen gick så himla lätt har inte irrat runt som jag brukar göra utan tog bara listan och gick runt och hämtade det jag skulle ha :). Då jag dessutom tänkte till och packade i olika påsar det jag ska ha på mig på loppet, det jag ska ha efter loppet måste jag säga att jag är supernöjd och ser fram emot att åka iväg till Mora idag. 
Nu känns det att det är "gamla" Carina som är tillbaka igen och inte den här virriga yra hönshjärnan som har tittat fram de senaste åren. Hoppas kunna fortsätta fokuseringen ända till målet, men medaljen kan jag nog se mig i stjärnorna efter för då måste jag ju åka på typ 6 timmar, vilket är halva tiden av det som jag tänkt mig kunna ta mig sträckan på. Näää medaljen får vara till ett annat år :D (om det blir något)


Ska försöka få ut lite bilder efter spåret så ni får lite roligt (eller inte) att titta på.


Dags för en dusch, sen lunch, efter det till Kämpe och hämta skidor och skidsäck och sen hem och vänta in 2*Kaskela för avfärd till Mora.


Trevlig Helg alla goa glada!


Tjillevippen vet jag!

fredag 4 mars 2011

Träningsvärk - miss i planeringen?

Så sitter man då här dan före dan före dan och med träningsvärk i mage, sida, rygg, baksida lår och rumpa. Ja, kanske inte världens smartaste då det nalkas ett långlopp på skidor på Söndag.
Nu är det vila och mat som gäller: kolhydrater för hela slanten för att sen gå ut och göra sitt livs race på skidor, 9 mil på 11 timmar är väl det jag räknar med!


Det är inte ofta man längtar till Måndag men det är det sannerligen nu, eller snarare då jag står i målet i Mora med medaljen i hand, för man får väl medalj här i varje fall som vanligt har man full koll :)


Tur att man ska iväg och se en cirkusföreställning i kväll och få lite annat att tänka på!

Peter Pan i landet ingenstans
Gävle Teater
Men innan dess planering och packning inför helgen!

Tjillevippen vet jag!

torsdag 3 mars 2011

Det börjar närma sig!

Torsdag e.m. - lite nervöst börjar det allt bli. I kväll blir det absolut sista step-passet hade inte tänkt köra någon step alls den här veckan men så blir det två stycken i stället. Men i kväll kommer det att bli så lugnt så att det är risk för att deltagarna somnar :o


Fredag - packning och sen i väg till Gävle för att kolla in systerdotter där hon svingar i trapetsen när hon uppträder som Tingeling i Peter Pan. Det ska bli görskoj!


Lördag - Upp tidigt.... Hämta skidorna, 11.30. Alltså han är en klippa som donar och fejar med mina skidor. Fästzonen ska kortas av en dec, Hoppas, hoppas det funkar på Söndag nu då. Tankar börjar komma undrar om jag inte hade vikten på hälarna i stället för hela foten, tänk om det blir fel till Söndag..... Ja, jäklars. Nä det kommer att bli bra!!!!
Hämtas strax efter 12 av 2 klassikerkompisar för att ta oss ända upp till Mora.
Väl på plats är det bara att slappna av så gott det går och lägga sig tidigt så man blir utsövd tills klockan ringer kl. 3.00 typ, det är ju mitt i natten ju. Sova, sova, sova på bussen upp till Sälen är nog ett måste annars blir det nog jobbigt värre.


Men det är ju hela 2 dagar kvar, så nu är det dags att sluta noja och träna in nya programmet step till kvällen. 


Tjillevippen vet jag!